Dendrobates reticulatus (roodrug gifkikker)

Een juweeltje onder de gifkikkertjes ....
Dit is een van de kleinste kikkertjes die door hobbyisten wordt gehouden. 
Het formaat van de mannetjes is ongeveer 15 mm terwijl de vrouwtjes iets groter worden: 16,5 mm.
Het geslachtsonderscheid is heel moeilijk: er is geen verschil in kleurpatroon en de mannetjes zijn niet altijd de kleinere kikkertjes in de groep... Zodra ze beginnen te roepen of eieren leggen heb je pas zekerheid.

Herkomst: het noorden van Peru, aan de voet van de Andes,in de omgeving van Iquitos. Ze komen voor in primair tropisch regenwoud. Deze kikkertjes komen meestal voor op de bodem of wat hoger tot zo'n 2 meter hoog.

 

 

Kweek:
Ik ben 2x in de gelegenheid geweest om enkele van deze dieren in mijn bezit te krijgen. De eerste keer volgde ik de aanwijzingen op uit de kikkerblaadjes en bracht ze onder in een terrarium van 50 x 50 x 65 cm. Ik zag de dieren niet of nauwelijks en ze vermagerden op een gegeven moment. Toen snel in een kleiner terrarium gezet ( 30 x 30 x 30 ) maar voor het vrouwtje was het te laat. Misschien waren er ook wel flagellaten in het spel.
Een jaar later kon ik op een kikkerdag weer 2 nakweekdieren kopen. Dit bleken 2 vrouwtjes te zijn. In het terrarium van 30 x 30 x 30 cm ging de kweek veel beter: binnen een jaar had ik 12 mooie kikkertjes rondspringen!!
De huidige kikkers (zie foto's) komen van Rene Zwart en doen het perfect. Binnen een jaar springt de eerste nakweek rond.

Het terrarium is een opkweek terrarium met op de bodem een laag piepschuim. Het piepschuim is aan de voorzijde schuin afgesneden zodat er een watergedeelte ontstaat. Dit is bekleed met bos en bladeren. De beplanting bestaat uit wat bromelia's en ficus pumilio. 
De temperatuur van het terrarium varieert van 25 oC overdag tot 21 oC 's nachts.

Als afzetplaats gebruiken ze telkens zwarte fotokokertjes, die een beetje schuin zijn geplaatst zodat er een klein laagje water in blijft staan.
Het legsel bestaat telkens uit 4 eitjes, waarvan ik  meestal maar één of twee larven overhoud. De beste resultaten krijg ik als ik de legsels laat liggen en door de kikkers zelf laat verzorgen. De larven schep ik dan uit het watergedeelte. De larven zijn kannibalistisch en moeten apart opgekweekt worden.
De larven krijgen de zelfde behandeling als alle andere kikkervisjes en ook het zelfde voer: Tetra min.

De larven metamorfoseren na ongeveer 3 maanden tot kikkertjes. Een paar weken voordat de achterpootjes er door komen verschijnt de rode tekening al op de rug. Zelfs de larven van deze kikkers zijn prachtig!.

 

De productiviteit is wat lager, maar de mooiste larven krijg je uit de legsels die door de ouders zelf zijn verzorgd en naar het water zijn gedragen.

 

De kwaliteit van de legsels lijkt te stijgen met gebruik van springstaarten en bladluizen als voer.

Om de larve vochtig te houden, zoekt het mannetje dan het water op, duikt er heel even in en gaat weer verder. Het mannetje kan zo wel 3 dagen met een larve op de rug rond lopen voordat hij echt in het water wordt afgezet. Pas als hij langer in het water blijft laat de larve los en gaat zijn eigen weg. 
Zodra de kikkervisjes metamorfoseren gaan ze weer in een opkweekterrarium van 30 x30 x30 cm en krijgen dan springstaarten en kleine vliegen te eten. De eerst maand worden deze niet bepoederd met extra vitaminen. Als er bladluizen beschikbaar zijn gebruik ik die uiteraard ook.